Maka tak mustahil lah kalau kuih ini selalu habis dijual di pasar malam. Nk 4 cawan santan pekat kalau santan kotak kara yang kecil.


Resepi Kuih Tepung Pelita Viral Versi Kelantan Bidadari My

Kuih tepung pelita sememangnya telah mendapat tempat di hati rakyat Malaysia sejak dulu lagi.

Resepi kuih tepung pelita kelantan. Kuihnya yang berlemak dan manis menjadi pilihan sebagai hidangan akhir selepas berbuka. Setiap kali berpuasa kuih ini antara yang akan menjadi rebutan ramai di bazar ramadan. Untuk pengetahuan anda semua resepi ini telah dikongsi sejak tahun 2016 dan sehingga kini telah banyak dikongsi sebanyak 58 ribu orang.

Kita siapkan adunan-adunan tepungnya dahulu. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional yang sedap dan enak rasanya. Tepung pelita merupakan sejenis kuih yang manis tetapi ia tidak tahan lama kerana asasnya diperbuat daripada santan dan tepung beras.

1 sudu kecil bicarbonat soda. Teringin nak buat dan makan kuih tepung pelita sendiri. Resepi Tepung Pelita Paling Simple Sedap.

Ia lazat terutamanya apabila ia boleh mencucuk sebaik sahaja air gula di bahagian bawah bekas daun pisang. Kuih tepung pelita merupakan sejenis kuih tradisional lembut yang mempunyai 2 lapisanLapisan bawahnya bewarna hijausedikit manis dan lebih keras sedikit teksturnyaManakala bahagian atasnya dikenali juga sebagai kepala santanbewarna putih dan teksturnya lebih lembut dan sedikit masinKuih ini mudah didapati. Saya excited bangun pagi ni sebab nak rasa tepung pelita yang dah sejuk menggigil dalam peti ais semalaman.

Cara buat boleh rujuk video Bahan Hijau 150 gm tepung beras 1000 ml air 5 helai daun pandan pewarna hijau optional 500 ml air dari jus pandan daun pandan blend dengan 500 ml air. Tepung Pelita dulu2 dibuat dalam bekas daun pisang sangat lembut malah seakan2 cair kuihnya. Ia berbeza dengan kuih tako yang diletakkan dalam daun pandan tepung pelita ini biasanya dimasak dalam acuan bekas daun pisang.

Resepi Kuih Tepung Pelita Kuih tepung lampu adalah antara kuih yang dekat dengan saya kerana sejak kecil saya suka makan lada tepung samada yang dibeli di Minggu Jelawat atau dibeli di kedai kopi di kampung kami. Kuih tepung pelita merupakan sejenis makanan tradisional yang lembut. 1 cwn tepung beras 1tsp tepung jagung 6 cwn air dpandan 1 tsp air kapor 1 cwn gula Cara Campur semua bahan dan kacau atas api naik wap.

Lapisan bawah -warna hijau 1 cawan tepung beras 5 cawan air 5-7 helai daun pandan dikisar bersama dengan 1 cawan air diatas sedikit pewarna hijau epal jika anda nak tebalkan warna hijau. 1 cawan gula pasir boleh kurangkan kalau tak suka manis 5 cawan air 5 helai daun pandan diblend dengan sedikit air perahkan tapis dan ambil airnya sahaja. Kalau cukup rasa dan kriteria ini barulah rasa seperti makan kuih tepung pelita asli.

Teksturnya akan jadi lembut bila terkena air gula. Kalau kat Kelantan tu memang macam2 kuih yg kita temui. Kadang2 pelik2 tapi menarik.

Kuih tepung pelita kalau yang saya ingat ada sedikit berkuah air gula di bahagian bawah sekali. Apa kata anda cuba resepi kuih. Kuih Tepung PelitaTepung Pelita Tak Perlu KukusKuih Buka PuasaTepung Pelita MudahKuih LimasAdik Beradik Kuih TakoKuih Tepung Pelita Bekas kecilResepi Tepung.

1 cawan butter yg sudah dicairkan 4 biji pisang yg sudah masak 1 biji telur besar. Untuk Lapisan Hijau. Hari ii ita kongsikan cara peyediaan kuih tradisional Kelantan TEPUNG PELITA Adunan ni dapat dalam 30 biji kuih Sediakan dahulu kotak dari daun pisang.

½ sudu kecil serbuk cinnamon. Tuang dlm bekas kecil2. Tepung Pelita ni memang cukup popular di Negeri Cik Siti Wan Kembang tu.

Resepi Kuih Tepung Pelita. Alhamdulillah menjadi sedap macam yang dijual di bazar. 1 cawan tepung beras.

Assalamualaikum dan hai semua. 1 cawan santan Kalau sebijik kelapaSukat 4 cawan air dan perah. Kuih tepung pelita adalah antara kuih yang sangat dekat dengan diri saya kerana sejak kecil gemar memakan kuih tepung pelita samada yang dibeli di Pekan Jelawat atau yang dibeli di kedai kopi di kampung kami.

Kuih Tepung Pelita Versi Mudah. Bahan-Bahan Resepi Tepung Pelita. Jom layan resepi di bawah ini dan jangan lupa.

Yang paling ita suka masyarakat Kelantan ni mereka mmg pandai meniaga dan menarik pembeli. 4 tbsp tepung beras 1 tbsp tepung jagung 5 cawan santan pekat 2tsp Garam. Ayak tepung bicarbonat soda baking powder garam dan cinnamon.

1 sudu kecil baking powder. ½ sude kecil garam. Lapisan hijau pula lembut lembut tidak keras dan lapisan putih juga lembut lembut gitu dengan rasa lemak masin.

Memang sedap terutama bila dapat menceduk sekali air gula di bahagian bawah bekas daun pisang. Resepi kuih tepung pelita ini kiriman Puan Mekar. Saya paling suka bahagian hijau tu manisnya thorbaikkk.

Biasa kalau kukus bahagian bawah Kuih Tepung Pelita akan jadi pejal Tapi jika dimasak atas dapur hingga masa dan tuang ke dalam acuan. Di sini saya kongsikan resepi yang dah diubah sedikit iaitu versi tak perlu kukus dan tak perlu daun pandan. Manis dan lemak serta harum dengan bau daun pisang dan daun pandan.

Sekarang ni Tepung Pelita dah macam kuih talam semua pekat keras dah hilang ciri2 tradisionalnyasekali sekala buat yang tradisi sangat puas hati walaupun tidak menggunakan.


Cara Buat Kuih Tepung Pelita Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi Sedap